УДК 615.322
DOI: https://doi.org/10.52540/2074-9457.2024.3.32
Скачать статью
Г. И. Горбацевич, И. А. Комлач, К. В. Суббот
ОБОСНОВАНИЕ ВЫБОРА ЭКСТРАГЕНТА БИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫХ СОЕДИНЕНИЙ ПЛОДОВЫХ ТЕЛ ТРУТОВИКА СЕРНО-ЖЕЛТОГО
Белорусский государственный медицинский университет, г. Минск, Республика Беларусь
В работе изучено влияние природы и состава экстрагента на содержание биологически активных веществ в экстрактах, полученных из плодовых тел трутовика серно-желтого (Laetiporus sulphureus) – перспективного природного сырья для использования в медицине, пищевой промышленности и косметологии. Уникальность химического состава этого гриба обусловлена полисахаридами, тритерпеноидами, стероидными и фенольными соединениями, которые обладают антиоксидантной, противоопухолевой и иммуномодулирующей активностью. Целью работы является выбор оптимального состава экстрагента для эффективного выделения целевых биологически активных соединений. Установлено, что использование воды в качестве экстрагента обеспечивает максимальный выход экстрактивных веществ (223,3 ± 6,5 мг/г), включающих полисахариды (111,7 ± 3,9 мг/г) и фенольные соединения (5,90 ± 0,11 мг/г). Для изолирования тритерпеновых и стероидных соединений наиболее эффективным растворителем оказался хлороформ (2,68 ± 0,26 мг/г). В качестве универсального экстрагента рекомендована водно-этанольная смесь с содержанием 60% этанола (об/об), которая позволяет получить экстракты с высоким содержанием полисахаридов, фенольных соединений, тритерпеноидов и стероидов. Предложенный подход может быть использован для разработки экстрактивных препаратов L. sulphureus с широким спектром биологической активности.
Ключевые слова: трутовик серно-желтый, фенольные и тритерпеновые соединения, полисахариды.
SUMMARY
I. Harbatsevich, I. A. Komlach, K. V. Subbot
JUSTIFICATION OF THE EXTRACTANT CHOICE OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS FROM LAETIPORUS SULPHUREUS TOUCHWOOD
The effect of the extractant nature and composition on the of biologically active substances content in extracts obtained from the fruit bodies of Laetiporus sulphureus –promising natural raw material to be used in medicine, food industry and cosmetology has been studied in this work. The uniqueness of the chemical composition of this fungus is due to polysaccharides, triterpenoids, steroid and phenolic compounds that have antioxidant, antitumor and immunomodulatory activity. The aim of the work is to select optimal composition of the extractant for effective release of targeted biologically active compounds. It was stated that the use of water as an extractant provides maximum yield of extractive substances (223.3 ± mg/g) including polysaccharides (111.70 ± 3.9 mg/g) and phenolic compounds (5.90 ± 0.11 mg/g). Chloroform (2.68 ± 0.26 mg/g) was the most effective solvent for isolating triterpene and steroid compounds. Water and ethanol mixture containing 60% ethanol (v/v) was recommended as a universal extractant which allows obtaining extracts with a high content of polysaccharides, phenolic compounds, triterpenoids and steroids. The proposed approach can be used to develop extractive preparations of L. sulphureus with a wide range of biological activity.
Keywords: Laetiporus sulphureus, phenolic and triterpene compounds, polysaccharides.
ЛИТЕРАТУРА
- European medicinal polypores – a modern view on traditional uses / U. Grienke, M. Zöll, U. Peintner, J. M. Rollinger // J. of ethnopharmacology. – 2014. – Vol. 154, N 3. – P. 564–583.
- Laetiporus sulphureus – chemical composition and medicinal value / K. Ziaja, B. Muszyńska, A. Gawalska, K. Sałaciak // Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus. – 2018. – Vol. 17, N 1. – P. 87–96.
- Extraction and utilization of active substances from edible fungi substrate and residue: A revie / P. Qin, T. Li, C. Liu [et al.] // Food chemistry. – 2023. – Vol. 398. – P.133872–133883.
- Государственная фармакопея Республики Беларусь: в 2 т.: введ. в действие с 1 янв. 2013 г. приказом М-ва здравоохранения Респ. Беларусь от 25.04.2012 г. № 453. – Т. 1: Общие методы контроля качества лекарственных средств / М-во здравоохранения Респ. Беларусь, Центр экспертиз и испытаний в здравоохранении ; [под общ. ред. А. А. Шерякова]. – Молодечно: Победа, 2012. – 1220 с.
- Singleton, V. L. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent / V. L. Singleton, R. Orthofer, R. M. Lamuela-Raventós // Methods in enzymology. – 1999. – Vol. 299. – P. 152–178.
- Nath, M. Liebermann-Burchard Reaction for Steroids / M. Nath, M. Chakravorty, S. Chowdhury // Nature. – 1946. – Vol. 157. – P. 103–104.
- Sulfated polysaccharides of Laetiporus sulphureus fruiting bodies exhibit anti-breast cancer activity through cell cycle arrest, apoptosis induction, and inhibiting cell migration / C. I. Jen, M. K. Lu, M. N. Lai, L.T. Ng // J. of ethnopharmacology. – 2024. – Vol. 321. – P. 117546–117557.
- Polysaccharides from the fruit bodies of the basidiomycete Laetiporus sulphureus / G. Alquini, E. R. Carbonero, F. R. Rosado [et al.] // FEMS microbiology letters. – 2024. – Vol. 230, N 1. – P. 47–52.
- Hwang, H. S. Hypoglycemic effect of polysaccharides produced by submerged mycelial culture of Laetiporus sulphureuson streptozotocininduced diabetic rats / H. S. Hwang, J. W. Yun // Biotechnology and bioprocess engineering. – 2010. – Vol. 15. – P. 173–181.
- Inaoside A: New antioxidant phenolic compound from the edible mushroom Laetiporus cremeiporus / A. Kawamura, A. Mizuno, M. Kurakake [et al.] // Heliyon. – 2024. – Vol. 10, N 3. – P. e24651– e24659.
- Olennikov, D. N. Antioxidant components of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr. fruit bodies / D. N. Olennikov, L. M. Tankhaeva, S. V. Agafonova // Applied biochemistry and microbiology. – 2011. – Vol. 47. – P. 419–425.
- New Triterpenoids from the Fruiting Bodies of Laetiporus sulphureus and Their Anti-Inflammatory Activity / Q. Khalilov, S. Numonov, P. Sukhrobov [et al.] // ACS omega. – 2022. – Vol. 7, N 31. – P. 27272–27277.
- Hassan, K. Two New Triterpenes from Basidiomata of the Medicinal and Edible Mushroom, Laetiporus sulphureus / K. Hassan, B. Kemkuignou, M. Stadler // Molecules (Basel, Switzerland). – 2021. – Vol. 26, N 23. – P. 7090–7095.
REFERENCES
- Grienke U, ZöllM, Peintner U, Rollinger JM. European medicinal polypores – a modern view on traditional uses. J Ethnopharmacol. 2014;154(3):564–83. doi: 10.1016/j.jep.2014.04.030
- Ziaja K, Muszyńska B, Gawalska A, Sałaciak K. Laetiporus sulphureus – chemical composition and medicinal value. Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus. 2018;17(1):87–96. doi: 10.24326/asphc.2018.1.8
- Qin P, Li T, Liu C, Liang Y, Sun H, Chai Y et al. Extraction and utilization of active substances from edible fungi substrate and residue: A revie. Food Chem. 2023;398:133872–83. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.133872
- Ministerstvo zdravookhraneniia Respubliki Belarus', Tsentr ekspertiz i ispytanii v zdravookhranenii. State Pharmacopoeia of the Republic of Belarus: v 2 t. Т. 1, General methods of quality control of medicines. Sheriakov A, redactor. Molodechno, RB: Pobeda; 2012. 1220 s. (In Russ.)
- Singleton VL, Orthofer R, Lamuela-Raventós RM. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods Enzymol. 1999;299:152–78. doi: 10.1016/S0076-6879(99)99017-1
- Nath M, Chakravorty M, Chowdhury S. Liebermann-Burchard Reaction for Steroids. Nature. 1946;157:103–4. doi: 10.1038/157103b0
- Jen CI, Lu MK, Lai MN, Ng LT. Sulfated polysaccharides of Laetiporus sulphureus fruiting bodies exhibit anti-breast cancer activity through cell cycle arrest, apoptosis induction, and inhibiting cell migration. J Ethnopharmacol. 2024;321:117546-57. doi: 10.1016/j.jep.2023.117546
- Alquini G, Carbonero ER, Rosado FR, Cosentino C, Iacomini M. Polysaccharides from the fruit bodies of the basidiomycete Laetiporus sulphureus. FEMS Microbiol Lett. 2024;230(1):47–52. doi: 10.1016/S0378-1097(03)00853-X
- Hwang HS, Yun JW. Hypoglycemic effect of polysaccharides produced by submerged mycelial culture of Laetiporus sulphureuson streptozotocininduced diabetic rats. Biotechnol Bioprocess Eng. 2010;15:173–81. doi: 10.1007/s12257-009-0160-6
- Kawamura A, Mizuno A, Kurakake M, Yamada A, Makabe H. Inaoside A: New antioxidant phenolic compound from the edible mushroom Laetiporus cremeiporus. Heliyon. 2024;10(3):e24651– 59. doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e24651
- Olennikov DN, Tankhaeva LM, Agafonova SV. Antioxidant components of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr. fruit bodies. Appl Biochem Microbiol. 2011;47:419–25. doi: 10.1134/S0003683811040107
- Khalilov Q, Numonov S, Sukhrobov P, Bobakulov K, Sharopov F, Habasi M et al. New Triterpenoids from the Fruiting Bodies of Laetiporus sulphureus and Their Anti-Inflammatory Activity. ACS Omega. 2022;7(31):27272–77. doi: 10.1021/acsomega.2c02165
- Hassan K, Kemkuignou B, Stadler M. Two New Triterpenes from Basidiomata of the Medicinal and Edible Mushroom, Laetiporus sulphureus. Molecules. 2021;26(23):7090–95. doi: 10.3390/molecules26237090
Адрес для корреспонденции:
220116, Республика Беларусь,
г. Минск, пр. Дзержинского, 83,
УО «Белорусский государственный
медицинский университет»,
кафедра фармацевтической химии
с курсом повышения квалификации
и переподготовки,
тел. +375293487366,
e-mail: hleb.harbatsevich@gmail.com,
Горбацевич Г. И.
Поступила 16.09.2024 г.